Thursday, 11 August 2011

jgn nak sibuk jual ikan


salam ramadhan

korang penah jual ikan? haa jgn kate x pernah lah kan. bukan jual ikan dok leolong kat pasar tu. ni cakap pasal selfish. haa kalau tukar bahase melayu jadi jual ikan la.

alar semua orang pon mesti jual ikan punye. tak banyak siket. tapi kalau nak jual ikan pon xyah lah sampai melampau sangat sampai menyusahkan orang. ni aku cakap ni bukan nak sound sesaper ke ape ke. biaselah bulan pose ni tegur menegur. kalau ade yang xnak terime ape lagi aku nak kate kan.

bile orang berbudi kite berbahase kan. so pepaham lah kan. zaman sekarang korang xyah nak pikey alah setakat cakap thanks dah ckop. abeh ko tak taw macam mane ntah orang tu bergolok gadai nak tolong ko sekali ko konon nak balas budi dengan ucapan thanks.

dalam ckp thanks saje cakap pakai mesej pastu taip pon 'tq' jek hadoi kesianlah dekt orang yg tolong ko tu.
memang lah buat sesuatu x harap dibalas. tapi agaklah sikit weh takkan setiap kali orang bg pertolongan dekat ko ko balas setakat tq jek kot. hadoi.

lagi satu kalau dah ade orang yg selalu tolong ko tu. tak payah lah keje nak bergantung dekat orang tu siap demand lebih plak. orang tu tolong pon da ckop baik. tuhan suruh bersyukur. kekadang orang orang ni kan. xyah kate orang lain lah. aku pon same jugak agaknye. sibuk kate orang tu jual ikan orang ni jual ikan. diri sendiri pon x penah nak sedar diri.

kalau pasal orang jual ikan ni memang banyak. satu jeklah aku nk cakap kalau jumpe orang yang jual ikan tahap hard core yang memang kebal dy punye tahap x sedar diri. baik lepas terkene sekali tu jauhkan lah diri. orang macam tu kalau ditegur pon x gune jugak. silap2 kite nak tolong tapi termudaratkan diri pulak.





haa pokcik ni jual ikang gok.
' haa pilih pilih ikang banyok ni. mung pilih ah. aku bg muroh ke mung'
pokcik mang si penjual ikang.




footnote: jual ikan bukan fishmonger.



3 comments:

epadzz zainal said...

ape lah yg nak diharapkan sgt pada manusia...habis sepah madu dibuang.
astaghfirullah..

faizunnisaqsulman said...

epadzz: awak seorang yg istimewe.

IZYAN KAHER said...

selfish ?
kadang2 terbuat jugak .. :(((

so sory ppl ^^